Educarea copiilor prin jocuri este cea mai buna metoda de le stimula abilitatile motorii, gandirea, creativitatea si corpul. De asemenea, joaca ajuta foarte mult la dezvoltarea abilitatilor de comunicare, mai ales in perioada in care invata sa vorbeasca si sa se exprime. Desigur, la varsta aceasta, este foarte bine sa ii lasam sa isi gaseasca si singuri ocupatii interesante prin casa. Credeti-ne ca devin foarte creativi. Insa, daca aveti nevoie de ceva idei pentru rutina voastra zilnica pentru ca de multe ori ne cer sa le fim aproape sau nu le place sa se joace mai mult timp singuri, am facut pentru voi o selectie de activitati super distractive potrivite pentru varsta de 2 + ani.
- Construim turnuri din cuburi colorate, cu literele alfabetului sau numerotate.
Cred ca este unul dintre jocurile preferate ale lui S. A invatat sa numere pana la 10, insa fara sa imi propun acest lucru. Pur si simplu le puneam impreuna unul peste altul si numaram din reflex. Desigur, cea mai mare bucurie este sa daramam turnul (vine „taifnulul”, bate „vantul” sau “alte calamitati naturale” :)) )
Copilul exerseaza prin acest joc motricitatea fina, dexteritatea si se familiarizeaza cu literele alfabetului sau cu numerele
- Simon says!
Sau, daca va este greu sa strigati in engleza din cauza “s-urilor”, “Coco spune” sau orice alt nume scurt care va vine la indemana. Acest joc ii ajuta sa urmareasca instructiuni, sa fie atenti sau sa isi controleze impulsurile. Cum se joaca?
Parintele este Simon sau Coco sau cine vreti. Acesta ii va da o comanda copilului, cum ar fi: “Simon spune sa stam intr-un picior!” Sau “Simon spune sa ne atingem nasul/ obrajii/ fruntea!” si ce alte comenzi dragalase va mai vine sa adaugati in joc. “Smecheria” este ca doar comenzile care incep cu “Simon spune” sa fie urmate. 🙂 Jocul poate fi dezvoltat cu cat cel mic creste in varsta si sa ii fie adaugate comenzi mai complexe: “Simon spune sa ne atingem cu o mana urechea si cu alta genunchiul” si tot asa. E un joc distractiv pentru toata familia.
- Trasam linii in jurul obiectelor
Aceasta activitate ii pregateste pe copii pentru scrisul de mai tarziu, exersandu-si motricitatea fina si auto-controlul.
Ii puteti incuraja pe cei mici sa foloseasca culorile preferate sau obiecte colorate.
- Cursa cu obstacole
Pregateste un teren “plin cu obstacole” construit din jucariile copilului sau alte obiecte din casa si incurajeaza-l sa isi plimbe o masinuta sau un camion peste ele. Materialele din care sunt facute obstacolele ar trebui sa fie diferite si chiar si formele acestora. Este un nou mod de a invata despre forme si texturi.
Aceasta activitate ajuta la coordonarea mana-ochi si dezvolta functiile motorii, dar si creativitatea.
- Se scufunda sau pluteste? Il introducem pe pitici in lumea fascinanta a stiintei.
Ai nevoie doar de un vas suficient de mare incat sa se observe experimentul si jucarii din mai multe materiale. Puneti-le in apa si vedeti impreuna care se scufunda si care pluteste. Folositi obiecte cu greutati diferite astfel incat sa inteleaga diferenta dintre ele. De asemenea, puteti aduce in discutie si materialul din care sunt facute obiectele: metalul se scufunda, pe cand plasticul pluteste etc.
- Sa le gasim perechea!
Acest joc e super util pentru dezvoltarea cognitiva a copiilor si pentru dezvoltarea coordonarii mana-ochi. Daca aveti 2 seturi de stickere cu fructe si legume sau alte obiecte, puteti lipi pe o coala un set pe 1 rand, fiecare sticker avand o dublura in cele ramase. Apoi il puteti indruma pe cel mic sa gaseasca perechea stickerelor. Le poate lipi peste sau langa. Dupa cum pofteste el :).
- Ne jucam cu plastilina!
Pe langa dezvoltarea creativitatii, aceasta joaca il ajuta pe cel mic sa isi dezvolte motricitatea fina si coordonarea mana-ochi.
Puteti sa il incurajati pe cel mic sa modeleze forme geometrice sau puteti face litere impreuna, chiar si animalute daca sunteti mai priceputi :).
- Tot pentru dezvoltarea motricitatii fine si a coordonarii mana-ochi puteti incepe sa faceti cu ei activitati de lipit :). Puteti decupa forme si sa il lasati pe el sa puna lipici pe ele si sa le lipeasca pe alta coala, alba sau colorata. Daca aveti o imprimanta in casa exista mai multe surse online de unde puteti descarca niste fise de activitati pentru varsta aceasta (fluturasi, gargarite, albinute) unde puteti adauga formele de lipit. Sau puteti face o omida pofticioasa impreuna :D.
- Daca tot ne-am apucat de lipit, putem sa continuam activitatea de sus tot cu o activitate creativa. Incepeti sa decupati cateva forme care sa semene cu boticul unei oite, ochisorii si urechile. Pentru picioare puteti folosi betisoare de ureche. Daca aveti scotch, puteti lipi oita la burtica, astfel incat sa nu se destrame bucata de vata. Nu trebuie sa iasa o copie fidela. Ideea este sa va distrati si in acelasi timp sa experimentati lucrul cu materiale noi.
- O joaca super distractiva pentru parinti si copii poate fi joaca de-a opusurile.
Alegeti cateva concepte cu care sa lucrati, cum ar fi: incet-repede, trist-fericit, sus-jos si altele. Noi ne-am jucat mai intai cu incet-repede. Incet am imitat mersul unui melc, iar repede am imitat fuga unui ghepard :).
- Zig-Zag
Eh, acesta implica ceva mai multa logistica, dar e un joc foarte bun care il poate invata pe cel mic auto-controlul si cum sa isi tina echilibrul. Daca aveti banda adeziva colorata, lipiti-o pe podea in diferite paternuri de miscare: Zig-Zag sau Serpuit. Indemnati-l pe cel mic sa mearga pe banda pana la capat, fara sa isi piarda echilibrul.
- Daca nu va deranjeaza sa dati cu mopul de mai multe ori prin casa, turnarea apei in recipiente este o activitate de care nu se plictiseste cu una cu doua, mai ales daca are la dispozitie mai multe pahare de plastic colorate in care sa toarne. Daca aveti plante e si mai bine :). Pe langa faptul ca se distreaza, este implicat si isi asuma rolul sau in casa facand ceva util si care are si rezultate. Exersam aici motricitatea fina si coordonarea mana-ochi.
- Urmarind tot firul plantelor si al apei, puteti incerca cu ei sa plantati seminte in ghivece mici: de menta, busuioc sau alte ierburi aromatice. Le va dezvolta dragostea pentru natura si va fi micul vostru proiect iubit pe care sa il vizitati zilnic pentru a-l vedea cum creste.
- Facem mancare pentru jucarii!
Aceasta activitate ii poate tine concentrati pret de minute bune :). Pregatiti mai multe pahare sau boluri mici in care sa puneti diverse seminte (porumb, grau, seminte de in, orez, naut, ce mai aveti prin casa), apa, morcovi taiati rondele. Rugati-l sa le faca o ciorbita animalutelor/ jucariilor sale, intr-un alt recipient. Urmariti cu strictete reteta :P. Puteti inventa o intreaga bucatarie (daca va lipseste jucaria minune) doar folosind limbajul verbal si prin mimarea obiectelor care va lipsesc: “Acum dam drumul la foc/ Acum punem mancarica in cuptor” etc. mimand efectiv actiunea.
- Pictam liber!
Nu peretii, ci o bucata mare de carton, daca aveti, sau lipind mai multe coli pe podea. Avantajul cartonului sau al cutiei este ca poate fi pus si in picioare astfel incat piticul sa aiba propriul sau sevalet :). Lasati-l sa aleaga el culorile si sa deseneze ce vrea. Apoi il puteti intreba daca deseneaza pe cineva anume. Al meu deseneaza doar linii drepte sau curbate, insa mereu imi spune ca deseneaza ceva (cu ce s-a jucat el mai devreme sau vreun personaj din carticele).
Toate aceste activitati:
- Le cultiva copiilor abilitati de rezolvare a problemelor si le permite sa gandeasca strategic
- Le introduc noi concepte despre lucruri, forme, culori, texturi
- Unele activitati au nevoie de mai multe incercari pentru a le reusi. Acest lucru le va dezvolta rezilienta si vor invata cum sa isi gestioneze emotiile care vin odata cu aceste incercari.
- Ii ajuta pe copii sa incerce lucruri noi fara sa aiba teama de esec.
- Copiii invata sa gandeasca “flexibil”, sa se adapteze situatiilor.
Speram ca v-a placut selectia noastra. Cu siguranta subiectul nu este epuizat, dar, cel putin pentru cateva zile, puteti adauga in rutina voastra zilnica si cateva activitati care v-au placut in acest articol.
Va imbratisam cu drag si va dorim spor la joaca!
Text adaptat dupa acest articol: https://parenting.firstcry.com/articles/top-25-activities-for-2-year-old-toddler/