Se pare ca in contextul mondial actual in care suntem fortati sa intram intr-o carantina a consumerismului (fie el al calatoriilor, al cursurilor, al cumparaturilor sau al shopping-ului la mall), ajungem sa ne redescoperim laturi uitate. Ne redescoperim pe noi si pe copiii nostri, in situatia in care nici nu putem sta cu ochii lipiti de stirile care devin din ce in ce mai ingrijoratoare, dar nici nu putem iesi din casa.
Si iata ca ma vad astazi cu S. Noi doi si jucariile. Hmmm….Creierul meu se zbate sa afle ce conditii de joaca mai bune sa ii ofere toddler-ului de 2 ani, aflat si el in una dintre cele mai intense etape in dezvoltarea sa intelectuala, fizica si emotionala. Ma joc cu masinutele, construim o cale ferata si ne jucam cu trenul, scoatem plusurile. Uff…gata, a trecut. Ziua unu!!!! Ce ma fac in urmatoarele zile? Ca sa nu mai pomenesc ca toata joaca asta cu masinutele si cu dialogurile de “Buna-Buna” dintre plusuri, care din lipsa imaginatiei mele nu reusesc, saracele, sa aiba o conversatie normala mai lunga de 5 minute, parca o simt fortata si fara nici un aport in dezvoltarea lui. E posibil sa exagerez, dar..nu e cazul sa imi placa si mie activitatea asta? Poate asa nu mai simt ca imi intind la maxim imaginatia si chiar ne facem ziua sa treaca mai repede si cu folos.
Asa ca m-am gandit sa fac cu el ceva ce imi place si mie cu adevarat si care m-ar relaxa. Chiar sa ma bucure sa il invat si sa experimentam impreuna. Am ales pictura. Am scos caietul pentru desen, cateva pensule si acuarelele. M-am asezat pe scaun si am zis “Mami o sa picteze ceva. Vrei sa pictam impreuna?” S-a asezat in bratele mele si am inceput distractia! S. a ales el culorile, le numea si mai cerea din cand in cand sa completeze tabloul. Punea rosu, albastru, verde..le mirosea, le atingea. A fost perfect! A fost genul de activitate in care m-am cufundat si eu si pe care amandoi am facut-o cu placere. Dupa experienta asta, am decis sa fac o mica lista cu alte activitati pe care mi-ar placea sa le fac si sunt si toddler appropriate :). Iata cateva mai jos:
1. Muzica: dansam si cantam!
Avem xilofon, zornaitoare, toba si o gramada de intalniri la Sezatoarea Muzicala la activ. Stim cantecelele asa ca punem Spotify la treaba si ne punem pe improvizatii muzicale. Sa vedeti ce distractie e cand mai implicam si cate o esarfa sau chiar pisica.
2. Ne costumam!
Am observat ca oricum ii place sa imi scoata hainele din dulap si sa le traga dupa el prin toata casa. Mai bine imi scot hainele mai vechi la inaintare si las imaginatia sa zburde. Ultima data ne-am jucat de-a pistolarii (un fel de pititea cu pistolari care dau din manute, nu din altceva) cu o palarie veche pe care o purtam la plaja (don’t ask).
3. Finger paint!
Am cumparat un set pe care l-am folosit de prea putine ori (mai mult din teama de a nu sta sa curat parchetul). Insa, de data asta vom sacrifica un cearsaf mai vechi.
4. Pititea cu sau fara plusuri!
Efectiv murim de ras de fiecare data, mai ales ca eu iau lucrurile foarte in serios (haha). Alergam prin casa (saracii vecini) si ne pitim dupa perdele, usi, in baie, iar cand ne gasim tipam. HAOS! :)). Acum as vrea sa incerc si varianta cu plusuri, adica sa ascund unul prin casa si sa incercam sa il gasim impreuna prin metoda “cald/rece”, daca mai stiti.
5. Citit povesti cu plusuri in rolurile principale!
Cu siguranta este foarte distractiv si pentru parintii care au darul asta de a povesti, dar mai ales pentru copil. El se amuza cel mai tare. S. adora povestile, mai ales cele cu Mog, pisoiul, si rade atunci cand dau voce personajelor care au un dialog. Stai sa vezi cu plusurile, S. (hehe).
6. Curatenie!
Da, da..ati citit bine. Il implic pe S. in treburile casnice si lui ii place foarte mult. Sterge praful sau da cu aspiratorul. Nu va imaginati ca facem toata casa impreuna. Se mai opreste sa vada cum isi aspira mana sau mai alearga pisica, insa e o activitate care ne tine ocupati in prima parte a zilei.
7. Facem paine!
Am testat prima data cu emotii, ca un clean freak ce sunt, insa totul a iesit super! S. punea faina, uneori cu llingura, alteori cu manuta, turna apa, eu adaugam uleiul si drojdia, urmand partea cea mai de succes: framantatul!
8. Ne plimbam cu “masina” prin casa!
Se ia o cutie sau prosop mai lung (cel de plaja e perfect), toddler-ul intra entuziasmat sau se aseaza in fundulet si se incepe o plimbare luuuungaa cu chu-chu-ul sau ti-ti-ul, in functie de preferinte. Ne oprim in statii, mai luam pasageri, mergem la mare sau la munte. In orice caz, e bine sa iei niste magneziu inainte :))).
Cam aceasta este lista la care m-am gandit ca ne-ar distra atat pe mine, cat si pe S.
In alta ordine de idei, va doresc zile inspirate, dar si relaxate, zile in care sa ramaneti calmi si in siguranta acasa.