Pe ritmuri de Fleetwood Mac si Queen, imi spun ca mi-ar fi placut atat de mult sa imi traiesc tineretea in vremurile acelea, dupa care vine mama intr-o discutie incurajatoare despre crescut copiii, care incepe cu “Lasa, ca pe vremea mea nu existau lucrurile pe care le aveti voi acum”.
Desi viata ni s-a imbunatatit simtitor cu gadgeturi, obiecte utile care ne ofera lejeritate in a ne creste copiii, separarea de familia mare, lipsa relatiilor construite intre vecini, cand te duceai sa mai ceri o cana de ulei, un ou sau sa aiba grija un pic de copil pana fugi la magazin, se resimt puternic in tumultul vietii de mama.
Cazile erau colorate de haine inmuiate si frecate cu sapun de casa, activitate amuzanta pentru un tanc de cativa ani, care abia astepta sa isi umezeasca manecile pana la cot. Pot sa inteleg fixatia generatiei trecute pentru hainele curate si lipsite de pete ale copiilor. Pot sa ii inteleg cand isi pun mainile in cap cand ne vad cum ne lasam copiii sa manance liberi, sa se moscoleasca din cap pana in picioare. Nu avem stresul ca maine s-ar putea sa spalam de mana, nici nu ne inchipuim ca prietena noastra de nadejde, masina de spalat, s-ar putea defecta, parasindu-ne pentru o perioada de timp din calatoria maternitatii. La sor-mea deja aparuse masina de spalat si se mai gaseau si pampersi. Pe vremea maica-mii, lucrurile erau messy rau. Eu ma dau de trei ori peste cap si ma inverzesc toata incercand se respir de undeva din stratosfera cand ma lovesc de un pampers care a dat pe afara de la incarcatura. Daca acum ne stresam ca nu a iesit copilul afara de cate zile, pe atunci cred ca m-as fi bucurat pentru intarzieri de minim o saptamana.
Fiertul biberoanelor si al suzetelor. O treaba anevoioasa, pe care am experimentat-o si eu la inceput, incercand sa imbratisam in stilul nostru de viata “ less is more”. Am renuntat rapid, astfel ca o perioada de timp a tronat falnic pe masa de bucatarie, un sterilizator care ne-a fost sora si frate luni de zile bune.
In garsoniera intunecata, nu isi mai avea loc si un patut, mai mult din motive financiare. Asa ca primul patut pe care l-am vazut a fost la cresa si ulterior cand a aparut sor-mea pe lume. Recamierul care acum e sprijin pentru bunica-mea, ne-a fost martor in primii ani de viata, mie si maica-mii. Daca acum co-sleepingul este o optiune pe care unele mame o imbratiseaza, in trecut, ar fi fost o certitudine. Poti alege intre nenumarate modele, paturi atasabile patului tau, pliabile pe care sa le poti lua si in calatorii, cu doua nivele, care se leagana, care se transforma in patut pentru copilul mai mare, cosulete multifunctionale si baby nest-uri. Posibilitati nenumarate pentru a dormi cu copilul langa tine sau in camera lui.
Mama e o femeie de mica statura, dar isi tragea putere in brate din dragostea ce mi-o purta…sau pentru ca nu avea de ales. Si nervii ei erau mai tepeni decat ai mei, pentru ca reusea sa supravietuiasca tantrumurilor in care nu mai voiam sa merg si ma asezam pe o bordura si nu ma clintea nici o amenintare ca ma lasa acolo si niciun metru cu care se indeparta de mine teatral. Intr-o mana ma cara pe mine, in cealalta poseta si sacosa umpluta de la piata.
Iar cand au plecat cu mine de la tara, m-au luat intr-un carut de carat butelii de gaz. Iar eu ma consider o forta a naturii ca s-au aliniat perfect astrele si reusesc sa fac cu copilul piata, asta cu scoica in masina, carut sport si marsupiu dupa mine, in caz ca nu mai are stare copilul. Acum exista o varietate de produse din care poti alege pentru a-ti usura plimbarile si a transporta copilul in siguranta. Scaune auto, carucioare sport, 2 in 1, 3 in 1, cu landou si scoica, masurpii, wrapuri si slinguri, ergonomice si practice care iti ofera tie mobilitate si copilului confort la pieptul tau.
Generatiile se schimba si odata cu ele si facilitatile pe care le au la indemana. Poate de aceea, suntem mai relaxati, traim mult mai mult clipa si avem timp sa alocam mai mult copiilor si noua. Ne e greu uneori sa ii intelegem pe ai nostri, dar daca am face un exercitiu de imaginatie, ne-am da seama, ca avand toate ce le avem acum, ne-ar fi fost poate chiar mai greu decat le-a fost lor sa ne fi crescut copiii in timpurile acelea.