Cand eram insarcinata, imi imaginam o lume a posibilitatilor cu bebelusul meu. O lume in care eu, o mama cool, bineinteles, pot sa ies la orice ora si oriunde cu el, imbracata lejer, avand la indemana doar niste scutece, servetele, iar pe mine o bluza de alaptare care sa imi permita hranirea acestuia indiferent de loc.
Ei bine, stiti vorba aceea: “Socoteala de acasa nu se pupa cu cea din targ”. Sau mai bine zis, asteptarile setate au fost depasite cu mult de realitatea maternitatii in care m-am trezit. In primul rand, bebelusul meu s-a nascut prematur. Asta a insemnat pentru mine multe ore de chin cu alaptarea pana cand am ajuns sa il hranesc, intr-un final, cu biberonul. Pe langa toate acestea, au mai intrat si hormonii si emotiile cu bocancii peste mine, iar grija pentru cel mic a inceput sa faca liste interminabile de pericole sau de situatii in care e musai sa am acoperire si sa nu imi lipseasca nimic din geanta atunci cand ne plimbam. Acum ca stau si ma gandesc, imi dau seama de cat curaj dam dovada noi, mamele, atunci cand pregatim fiecare iesire. Atunci cand incercam sa spargem linistea din casa si rutina apasatoare in care ne trezim dupa nastere. Si da, de fiecare data pare ca iesim afara cu o intreaga lume in spate, dar daca asta ne face sa rupem firul tensionat al maternitatii, atunci la razboi inainte, mamelor!
Asa ca cel mai bun prieten al meu la inceput de drum a fost un rucasc multifunctional pentru mame si bebelusi. Cred ca a fost cea mai buna achizitie pe care am facut-o in primele luni de la nastere si nu o regret nici acum, la cei 2 ani ai copilului meu, cand e util in special atunci cand zbori cu avionul sau pleci in vizite mai lungi pe la prieteni.
Inceputul nu e usor, draga mama. Prima iesire este intotdeauna de proba, cam ca prima clatita arsa (cum bine zicea o prietena). Dar, in timp, ajungi sa iti faci bagajul cu ochii inchisi. La inceput si eu uitam uneori servetelele umede, alteori paturica sau jucaria preferata. E normal. Mai ales ca nu e ca orice bagaj pe care l-ai facut de atatea ori. E pentru noua persoana preferata din viata ta si vrei sa iesi din casa, dar in acelasi timp vrei sa ii oferi si tot confortul bebelusului tau.
Prin urmare, iata la ce m-am gandit ca ar trebui sa contina geanta unei mame la inceput de drum, fie ca e vorba de o geanta multifunctionala sau un rucsac. In timp, lucrurile se mai schimba sau mai bine zis, se mai imputineaza.
-
- Scutece– pe primul loc, as zice. Vei avea nevoie de un scutec cam la fiecare 2 ore si iti sugerez sa iti iei si cateva extra (mi s-a intamplat sa imi cada sau chiar sa faca mai des decat ma asteptam eu)
- Servetele umede – Sunt indispensabile din mai multe motive: pentru ca il poti curata pe bebe cu ele, pentru ca te poti sterge pe maini sau il poti sterge pe cel mic la gurita, daca regurgiteaza; si sunt foarte utile si atunci cand ai de sters o masa de infasat din public sau un scaun de masa pentru bebelus.
- Crema hidratanta pentru bebelus – salveaza spatiu cumparand creme la tuburi mai micute, portabile. Cand bebelusul este foarte mic, funduletul lui are nevoie de mai multa grija, in special dupa ce face numarul 2 :).
- Aleze – Daca plecati la plimbare si ai nevoie sa il schimbi, insa iti este frica sa nu patezi caruciorul sau vrei sa il schimbi pe iarba sau o masa de infasat, e musai sa iei asa ceva cu tine. Sunt foarte utile si usor de transportat.
- Pungi micute- Un scutec murdar de caca poate fi pus intr-o astfel de pungulita pentru a evita “scurgeri” sau mirosul care il insoteste. Le poti folosi si pentru a tine suzeta curata, protectiile din silicon pentru mameloane sau alte accesorii pentru alaptare daca folosesti)
- Scutec din finet– atunci cand il alaptezi pe micut, il poti aseza pe umarul tau pentru momentul in care il ajuti sa dea afara gazul din burtica. El poate regurgita pe acest finet, iar tu sa ai in continuare o bluza curata.
- Dezinfectant pentru maini – pentru ca il poti folosi pentru a sterge o masa de infasat sau daca pui mana pe bani sau alte locuri pe unde au trecut mai multi oameni.
- Apa sanitara electrilizata– nu este musai, dar eu aveam o varianta mica a produsului pentru momentele in care trebuia sa ii sterg o jucarie. Este buna mai ales pentru ca nu contine chimicale, alcool sau parfum si nu exista pericol la inghitire.
- Hainute de schimb sau extra in functie de sezon- Un body pentru bebelusi in cazul in care mai apar “accidente” :), palarii de soare (daca iesiti vara sau daca in loc de carucior va plimbati cu marsupiul)
- Termos din inox– pentru mamicile care hranesc cu biberonul: eu nu puteam pleca din casa fara sa nu ma asigur ca am un termos cam de 700 de ml plin cu apa calda pentru a-i prepara formula.
- Recipiente pentru laptele praf si biberoane – m-am desteptat in momentul in care am aflat ca pot lua fix masurile de lapte praf de care am nevoie in recipientele pentru lapte praf compartimentate. De asemenea, intotdeauna aveam cam 2, 3 biberoane la mine daca plecam in plimbari mai lungi si nu le puteam steriliza.
- Jucarii pentru bebelusi– o zornaitoare sau de dentitie pentru clipele cand vrei sa te relaxezi pe o bancuta sau cand incepe sa devina mai agitat.
- Suzeta – in cazul in care foloseste. O poti tine intr-o punguta de plastic.
- Apa ta si o gustare pentru tine, draga mama – nu uita sa te hidratezi si sa te hranesti la plimbarea ta cu bebe.
- Plasturi anti-tantari- in cazul in care iesiti vara prin parc. Serile pot fi neplacute din cauza acestor insecte. Alege pentru el plasturi baby-friendly care se pot lipi pe hainute sau pe carucior.
Draga mama, nu uita de telefon! Nu o data mi s-a intamplat sa fiu atat de concentrata pe bagajul de plimbare si sa imi uit telefonul. Aveam un loc special pentru el in rucsac, insa atunci cand ma suna cineva sau voiam sa scriu sau sa fotografiez repede ceva, aveam nevoie sa il am la indemana. Asa ca mi-am cumparat o husa cu snur reglabil pentru smartphone. Va spun sincer ca nu stiam cum de un lucru atat de mic iti poate face viata mai usoara atunci cand pleci la drum.
Ei, ce spuneti? Pare mult, nu? Cu toate astea, reuseam sa le pun in bagajul meu de plimbare pe toate si va zic, termosul si biberoanele ocupau cel mai mult spatiu. Cu toate astea, compartimentarea rucsacului pentru mamici a fost cea care m-a ajutat cel mai mult sa am curajul de a pleca in plimbari mai lungi cu bebe.
Stai linistita, mamico! In timp, toate acestea se vor injumatati. Vei inlocui biberoanele cu plasturii pentru genunchii nazdravani ai toddler-ului tau si jucariile cu olita portabila. Totul se schimba in maternitate si aproape ca nici nu ne dam seama cand. Pana atunci, sper ca ti-a fost de folos acest articol.
Curaj! Sparge linistea din casa si iesi la plimbare cu bebe. O lume noua va asteapta.
P.S. Daca ai mai adauga ceva acestei liste, scrie-mi in comentarii :).