Sorin Badea ne-a invitat sa ne punem “papucii” de proaspat antreprenor si sa impartasim cu ascultatorii Radio Guerrilla cateva dintre invatamintele pe care le-am cules in aceste luni (luni in care ne-am hranit ideea pana a ajuns la stadiul de proiect cu un start si un finish :).
Asa ca ne-am pus papuceii roz bonbon, care desi sunt putin cam incomozi acum la inceput ne asteptam ca in timp sa se mai lase si sa defilam cu ei mandre si am inceput sa povestim despre lucrurile pe care ar trebui sa le stim atunci cand incepem un business, despre pragurile peste care am dat si lectiile de business invatate.
Pentru noi, primele 3 lucruri pe care le-am recunoscut ca fiind importante atunci cand am inceput business-ul au fost in stransa legatura cu munca, planificarea si cunoasterea. Ar suna cam asa:
- Esti Fat-Frumos din Lacrima!
Intr-un start-up trebuie sa inveti sa faci cam de toate (prin comparatie cu un job intr-o corporatie unde sunt multe alte rotite care te ajuta sa iti atingi obiectivele), dar in acelasi timp sa nu te astepti la un profit pentru o buna bucata de vreme. Un one man show sau Fat Frumos cum ii mai zic eu, ala de le face si reface, de se da de 3 ori peste cap si face din nimic tot si se lupta tata ziulica cu zmei si babe cloante. Partea buna este ca la final, Binili Invinge :).
- Socoteala de-acasa nu se pupa cu aia din targ, dar macar ai socotit ceva!
Planifica cat mai mult, de la cifrele din planul de afaceri, pana la planul de promovare, insa nu te astepta sa poti controla sau sa anticipezi tot, chiar daca ai fost super constiincios si ai trecut prin toate scenariile posibile. Important e sa iei fiecare obstacol cu optimism si ca pe un learning.
- Fa-ti propriul glob de cristal!
Cunoasterea am lasat-o la final, intrucat asta ni se pare partea cea mai importanta. Porneste de la auto-cunoastere si intelege propria motivatie pentru ideea ta. Continua cu o cunoastere amanuntita a pietei, a competitorilor tai, a nevoilor si a altor oameni din domeniu. Informatiile pe care acestia ti le pot oferi sunt aur curat.
Praguri sau, de dragul metaforei de mai sus, Zmei cu care te vei lupta, din perspectiva noastra:
- Asigura-te ca ai mai mult de 10 lei in buzunar intr-un business de HoReCa. Dupa ce iti faci planul de afaceri mai asigura-te ca ai si o punga in care sa iti tragi respiratia. Numara pana la 10 si continua-ti planul. Esti bine, esti normal!
- E omenesc sa ai ganduri negre. Vei avea indoieli, palpitatii si alte ganduri “necurate”, dar date pe mana unor prieteni care cred in tine se vor risipi, iar cand simti ca mai vine un val, gandeste-te pur si simplu la cum va arata business-ul tau. Imagineaza-ti, viseaza-te acolo vorbind cu clientii, plecand acasa implinit si realizat, vezi deja decorul, simte arome si gusturi. Chiar ajuta :).
- Zmeul cel mai balaur (mai infricosator de atat nu se putea :)) ) am zice noi ca e gestionarea timpului, mai ales in noul context familial. E o adevarata provocare sa jonglezi cu resursa asta in momentul in care ai si un astfel de proiect antreprenorial poposit in casa ta. Trebuie sa ii faci loc, insa fara a-i deranja pe restul sau a le fura din timpul lor.
Poate ca prea suna a basm ce am descris noi sau mai degraba a batalie dintr-un basm, insa asta e drumul eroului, adica al tau, daca asta ai ales sa faci, iar eroul iese mereu invingator :). Acestea fiind spuse, noi iti uram succes, inspiratie si fie ca muza ideilor sa-ti coboare la fereastra, sa te cheme pe nume. Nu, cheam-o pe ea :).
The end!